Bewuster worden door overstappen energieleverancier

Met het oog op de stijging van de energieprijzen in 2019, willen we allemaal ineens overstappen, omdat we denken dat een andere leverancier goedkoper is. Hier zit een kern van waarheid in, door energie te vergelijken vind je altijd een goedkoopste energieleverancier. Maar er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je energie gaat vergelijken om zo wat meer te besparen. Onder andere kun je het beste letten op de verwachte jaarkosten, hierop kun je al een hoop besparen.

Je huidige contract

Zoals je waarschijnlijk al wel hebt gezien, bestaat een energiecontract uit verschillende elementen. Zo staan er kosten op zoals netbeheerderskosten, overheidsheffingen en de verbruikskosten. Ieder jaar wordt bekeken hoeveel je hebt verbruikt, heb je meer verbruikt dan gaan je maandelijkse kosten omhoog. Maar dit geldt dus ook voor wanneer je minder hebt verbruikt, dan krijg je niet alleen geld terug, maar ook gaan je maandelijkse kosten omlaag. Vergelijk deze kosten goed met een andere leverancier.

Welkomstkorting

Bij iedere leverancier krijg je een welkomstcadeau, soms in de vorm van korting. Vaak is dit een eenmalige korting, maar wel aantrekkelijk natuurlijk. Dit is een bedrag dat de leverancier aan het einde van het jaar uitkeert. Aan de welkomstkorting zitten wel voorwaarden, zoals dat je het hele jaar klant blijft en al je betalingen voldoet. Maar iedere leverancier hanteert zijn eigen voorwaarden, check deze dus goed voor je een contract afsluit.

Leveringskosten en tarieven

Vaste leveringskosten wordt ook wel vastrecht genoemd. En bij iedere leverancier worden andere kosten en voorwaarden gehanteerd. Bekijk dus goed je contract en de voorwaarden van de leverancier. Vastrecht zijn vaste kosten die je betaald voor de levering van gas en stroom. Een contract waarbij je vaste tarieven hebt zijn meestal goedkoper, dan wanneer je kiest voor een variabel contract. Dit geldt ook voor de welkomstkorting, je kunt er soms ook voor kiezen om de welkomstkorting te laten vervallen in ruil voor maandelijks lagere tarieven.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *