Het effect van een energiezuinige woning op je hypotheek

We leven in een tijd waar milieubewust zijn en zuinig omgaan met alles wat je gebruikt steeds belangrijker wordt. Er worden steeds meer producten gerecycled en ook binnen de woningmarkt is steeds meer aandacht voor het besparen van energie. Een hypotheek afsluiten voor een energiezuinige woning of voor het energiezuiniger te maken van je huis wordt dan ook toegejuicht door de overheid. Daarom zijn er hypotheekmogelijkheden in het leven geroepen die het ook financieel eenvoudiger maken om het (toekomstige) huis energiezuinig te maken.

Hogere lening op basis van het inkomen

Koop je een energiezuinig huis (minimaal A++ label) of ga je je huis energiezuiniger maken? Dan mag je hypotheek wat hoger zijn. Je kunt dan op basis van je inkomen tot € 9.000 extra lenen.

Bij een zogenaamde NulopMeter woning mag je zelfs € 25.000 extra lenen. Een NulopdeMeter-woning is een woning die in een jaar net zo veel energie opwerkt, dan er verbruikt wordt. Enerzijds is deze maatregel in het leven geroepen met het oog op het milieu. Consumenten worden op deze manier extra aangespoord een dergelijke woning te kopen of een woning te verbouwen.

Anderzijds hebben de huiseigenaren van een NulopdeMeter-woning minder maandelijkse lasten, omdat zij geen of vrijwel geen energielasten hebben. Daarom kan de hogere hypotheek op een verantwoorde manier verschaft worden.

Meer lenen dan de waarde van de woning
Sinds 2018 kun je maximaal 100% van de waarde van de woning lenen. Ga je je huis energiezuiniger maken? Dan mag je een extra bedrag lenen. Tot 106% van de waarde van de woning. Voorwaarde is wel dat je dit extra bedrag daadwerkelijk gebruik voor energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, (dak)isolatie of een warmtepomp.

Lagere hypotheekrente

Een aantal hypotheekverstrekkers beloont je een energiezuinig huis. Je krijgt dan een korting op je hypotheekrente. Dat is mooi meegenomen. Je bespaart dan niet alleen op je energierekening. Maar ook nog eens op je hypotheeklasten.

Advies van een hypotheekadviseur

Ben je van plan om een huis te kopen? Ga dan naar een hypotheekadviseur bij jou in de buurt voor een compleet en helder beeld van jouw hypotheekmogelijkheden. Ga bijvoorbeeld naar Hypotheek Visie. Zij hebben zo’n 50 vestigingen in Nederland. Er zit er dus altijd wel een in de buurt? Woon je in Eindhoven. Maak dan een afspraak met hypotheekadviseur Eindhoven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *