Wisselen van energieleverancier aantrekkelijk?

De rust op de energiemarkt lijkt te zijn teruggekeerd. De energieprijzen stabiliseren en er worden weer meerjarige vaste contracten aangeboden. Wil jij kijken of je hier jouw voordeel mee kunt doen en bijvoorbeeld een variabel contract opzeggen om een vast contract af te sluiten? Dan bieden de diverse vergelijkingswebsites, zoals Gaslicht.com, je de helpende hand. Zij verzamelen de informatie van alle energie-aanbieders en zetten die overzichtelijk op een rijtje. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen.

Voorkom teleurstelling achteraf

Hoewel de tarieven van een nieuwe leverancier aantrekkelijk kunnen zijn, zijn toch nog een aantal zaken waar je op moet letten bij het overstappen en opzeggen van je huidige energiecontract. Er zijn drie belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Deze bepalen het juiste moment om van energie-aanbieder over te stappen.

Opzegtermijn

Als je wilt overstappen naar een andere leverancier, wordt je contract opgezegd. De opzegtermijn van een contract is altijd 30 dagen. Dit geldt zowel voor contracten met een bepaald looptijd als contracten voor onbepaalde tijd.

Opzegvergoeding van het energiecontract

De opzegvergoeding is een boete die je betaalt als je een energiecontract met vaste looptijd voortijdig opzegt. De leverancier heeft namelijk de energie al ingekocht voor de hele periode van het contract. Voor contracten afgesloten na 1 juni 2023 bedraagt deze vergoeding het verschil tussen het energietarief in je contract en het tarief dat op het moment van opzeggen geldig is, vermenigvuldigd met de hoeveelheid energie die je niet meer afneemt. De opzegvergoeding kan uiteenlopen van nul tot soms enkele honderden euro’s! Dit is afhankelijk van de resterende looptijd en de tarieven in de markt op het moment van opzeggen. Informeer dus altijd eerst bij jouw energieleverancier wat in jouw geval de hoogte van de opzegvergoeding wordt.

Overnametermijn

De overnametermijn, ook wel switch termijn genoemd, is de termijn dat de nieuwe energieleverancier eventueel wacht met de overname van de levering. Zo kun je voorkomen dat je voortijdig het contract bij je huidige leverancier moet opzeggen en een opzegvergoeding moet betalen. De overname termijnen die de verschillende leveranciers hanteren lopen uiteen van 2 maanden tot wel 1 jaar. De overnametermijn zorgt voor een naadloze overstap van je oude naar je nieuwe leverancier.

Het beste overstapmoment van energieleverancier

Dus wanneer overstappen van energie? Het beste overstapmoment is dus het moment dat het tariefvoordeel dat jouw nieuwe leverancier biedt, groter is dan een eventuele opzegvergoeding die je aan je huidige leverancier moet betalen. Om het je makkelijk te maken, helpen de vergelijkingswebsites, zoals gaslicht.com, je vaak ook nog met de overstap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *