Wat je moet weten voor je een lening afsluit

Als je ooit hebt overwogen om een lening af te sluiten dan weet je ongetwijfeld welke hobbels er genomen moeten worden. Daarbij is het voor een geldverstrekker minder belangrijk waar je de lening voor wilt gebruiken. Zo kan je net zo goed een lening aanvragen voor de aanschaf van een tweedehands auto, een nieuwe wasmachine of om je woninginrichting geheel te vervangen. Belangrijker is dat je financiële situatie het aangaan van een lening mogelijk maakt. Voor de beoordeling van je aanvraag wordt er echter gekeken naar een groot scala aan factoren :

  • Is er sprake van een vast of variabel inkomen
  • Heb je een vast contract
  • Is er sprake van een uitkering
  • Heb je een partner
  • Hoe is je kredietscore

Al deze zaken zijn van belang. Een slechte score op een van deze onderdelen hoeft overigens niet te betekenen dat je aanvraag per definitie wordt afgewezen. Vaak kijkt een kredietgever naar de mogelijkheden en niet naar de onmogelijkheden. Je kunt ook leningen vergelijk op bijvoorbeeld overstappen.nl

In Nederland wordt nagenoeg elke financiële verplichting geregistreerd bij het BKR in Tiel. Dit is het Bureau Krediet Registratie. Door de gegevens van alle Nederlanders die een financiële verplichting zijn aangegaan goed te registreren, kan elke geldverstrekker makkelijker een aanvraag toetsen. Hierbij zijn een aantal zaken belangrijk. Men zal graag willen weten of de informatie over de huidige verplichtingen correct zijn. Daarnaast is het van belang om te weten dat of leningen uit het verleden correct zijn afgelost. Het missen van een enkele termijn is normaliter geen probleem, zo zal ook niet elke betalingsachterstand leiden tot een BKR codering. Bij een betalingsachterstand van meer dan 3 maanden kan dat wel leiden tot een codering. Een negatieve codering kan leiden tot problemen bij het aanvragen van een nieuwe lening. Het is dus altijd in je eigen belang om de aflossingen altijd te respecteren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *