Besparen? Kies voor HR++ glas

Koude ramen zijn verleden tijd als je kiest voor HR++ of driedubbel glas. Deze beglazing houdt de warmte niet alleen langer vast, het zorgt er ook voor dat je huis stiller wordt.. Bovendien draagt de overstap bij aan een lagere energierekening en een groenere planeet. Hoe bepaal je nu wanneer en waarom je glas zou moeten vervangen? Wat zijn de verwachte kosten en welke besparingen levert het op? Om deze vragen te beantwoorden, gaan we in deze gids de verschillende soorten glas ontleden.

Enkel glas, dubbel glas, HR++ glas en driedubbel glas, wat houden ze exact in? Simpel gesteld, bestaat enkel glas uit één laag en biedt het geen isolatie. Dubbel glas, daarentegen, biedt matige isolatie met zijn twee lagen. HR++ glas gaat een stap verder met een coating en een isolerend gas tussen de platen, wat resulteert in een sterke isolerende werking. Driedubbel glas, met drie glasplaten, een coating en isolerend gas, biedt superieure isolatie. Vacuümglas is een minder bekende optie, die niettemin uiterst goed isoleert. Houd er wel rekening mee dat dit duurder is dan HR++ of driedubbel glas.

Kosten en besparingen met HR++ glas

Als je kozijnen nog in goede staat zijn, dan kan HR++ glas de perfecte keuze voor je zijn. Als je alle ramen (met een oppervlakte van ongeveer 22 m²) in een gemiddeld rijtjeshuis vervangt door HR++ glas, zal dat ongeveer € 4.000 kosten, minus de subsidie. De jaarlijkse besparing op je energiekosten, uitgaande van een gasprijs van € 1,45 (het gemiddelde voor de periode 2025-2040), zou ongeveer € 100 zijn als je al dubbel glas had. Als je nog enkel glas had, zou de besparing oplopen tot € 100 per jaar.

Investeren in isolatieglas

De voordelen van isolatieglas zijn onmiddellijk merkbaar. De warmte blijft langer in huis en je ervaart minder koude wind. Geen beslagen ramen en water meer op de vensterbank, als je nog enkel glas had. Maar wat zijn de financiële voordelen? Je betaalt de kosten eenmalig, maar de besparingen zie je elk jaar terug op je energierekening. Op lange termijn is dit dus zeker aantrekkelijk. Berekeningen van Milieu Centraal laten zien dat de winst van het vervangen van enkel glas door HR++ glas vergelijkbaar is met 5 procent rente op je spaarrekening, terwijl de huidige spaarrente ongeveer 2,5 procent bedraagt. Dit draagt ook bij tot de waardevermeerdering van je huis en heeft een positieve impact op het klimaat.
Meer weten? Kijk op de website van Direct Verduurzamen voor meer info!

Welk glas heb je nu?

Voordat je besluit tot glasvervanging voor betere isolatie, moet je eerst weten welk type glas je nu hebt, omdat dit bepaalt hoeveel je kunt besparen en of het wel de moeite waard is om het glas te vervangen.

Enkel glas is makkelijk te herkennen: één glaslaag is duidelijk te zien waar het glas in het kozijn zit. Bij dubbel glas zit er opzij, bij het kozijn, een aluminiumstrip. Hoe kun je nu bepalen of het gewoon dubbelglas is of HR-glas?

Houd een aansteker of een lucifer 5 tot 10 cm voor het glas en kijk naar de reflectie van de vlam in het glas. Je ziet vier vlammen. Zijn deze allemaal dezelfde kleur, dan heb je gewoon dubbel glas. Is de tweede of derde vlam een andere kleur (waarschijnlijk roze of blauw), dan heb je HR-glas, dankzij de coating op het glas. Deze methode vertelt je echter niet het exacte type HR glas dat je hebt.

Kijk ook of er een code met HR, HR+ of HR++ op de aluminiumstrip tussen de glasplaten staat. Als dit ontbreekt, heb je waarschijnlijk gewoon dubbel glas.

Moet je enkel of dubbel glas vervangen?

Als je nog enkel glas hebt, is het verstandig om dit te vervangen, omdat het geen isolatie biedt en niet meer voldoet aan de huidige vereisten.

Milieu Centraal raadt aan om te kiezen voor HR++ of driedubbel glas. Met de overstap bespaar je niet alleen veel energie, maar je huis wordt ook aangenamer: het blijft warmer en omgevingsgeluid wordt verminderd. Vacuümglas is ook een optie, maar dit is aanzienlijk duurder. Het afwegen van gewoon dubbel glas tegen HR++ glas heeft geen zin: je bespaart geen geld door voor gewoon dubbel glas te kiezen.

Als je nu regulier dubbel glas hebt, dus zonder toevoegingen, is het zinvol om dit te vervangen door HR++ of driedubbel glas in verwarmde ruimtes zoals de woonkamer, keuken en een studeerkamer.

Verander alleen het glas als de kozijnen nog goed zijn

Zijn de kozijnen nog goed, dan hoef je alleen het glas te vervangen. Kies hiervoor glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas.

Bovendien zijn de kosten voor deze optie gelijk aan die van conventioneel dubbel glas, waardoor je geen reden hebt tot terughoudendheid. Vacuümglas, hoewel het dubbel glas is dat zeer goed isoleert, is aanzienlijk duurder dan HR++ glas, maar kan een goede oplossing zijn voor monumenten of smalle kozijnen.

Nieuwe kozijnen? Kies voor driedubbel glas

Als je kozijnen ook aan vervanging toe zijn, binnen nu en 10 jaar, dan is kiezen voor driedubbel glas met nieuwe, isolerende kozijnen en dubbele afdichting de beste optie. Deze oplossing biedt in één keer de beste isolatie voor je ramen. En de extra kosten vallen mee: isolerende kozijnen met driedubbel glas zijn slechts ongeveer 7,5 procent duurder dan gewone kozijnen met HR++ glas.

Door de hoge subsidie betaal je uiteindelijk ongeveer hetzelfde voor beide opties. Aan de slag? Hier kun je de beste kunststof kozijnen kopen.

Bij het kiezen van glas is het belangrijk om rekening te houden met het type glas dat je hebt, de staat van je kozijnen en je budget om de beste keuze te maken. In elk geval is investeren in betere isolatie altijd een winst op lange termijn, zowel voor jezelf als voor de planeet.

Of je nu vacuüm-, HR-, dubbel- of driedubbel glas kiest, deze investering zal zeker bijdragen aan duurzaamheid en persoonlijk comfort. Betere isolatie zorgt ervoor dat het huis warm blijft, het geluid van buitenaf vermindert en aanzienlijk bespaart op energiekosten. Na het lezen van dit artikel hopen we dat je een beter begrip hebt gekregen van de mogelijkheden en voordelen van verschillende soorten isolatieglas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *