Wat kost een hele zonnepanelen installatie?

Je ziet dat steeds meer mensen kiezen voor een zonnepanelen installatie op hun dak. Dit om de energie-rekening zo laag mogelijk te houden. Het aanschaffen van een zonnepanelen installatie is een behoorlijke investering. De zonnepanelen zijn niet de enige kosten. Kosten die je kwijt bent aan installateurs, omvormers en materialen horen hier ook nog bij. In deze blog lees je meer over de kosten van een zonnepanelen installatie. 

Wat kosten zonnepanelen in 2023

De kosten van een zonnepaneel per stuk verschillen per soort paneel. Het merk van het paneel heeft een grote invloed op de prijs. Gemiddeld kost een zonnepaneel in 2023 €150,- tot €350,- per stuk, dit is de prijs voor alleen het paneel. Wanneer je de zonnepanelen wilt gaan installeren kost dit gemiddeld €500,- per stuk. Gemiddeld betaal je  €500,- aan installatiekosten voor het plaatsen van 3 tot 6 panelen. Voor zeven tot twaalf panelen betaal je gemiddeld €800,- aan installatiekosten. 

Aantal personen in het huishoudenAantal panelenGemiddelde prijs (Inclusief installatie en btw)
18€4.000,-
212€6.000,-
314€7.000,-
416€8.000,-
517€8.500,-

Omvormer 

Bij een zonnepanelen installatie komen ook andere kosten kijken, zoals die voor de omvormer en andere bekabeling. De omvormer is de schakel die het vermogen van de zonnepanelen omzet naar wisselspanning. Een string omvormer is de goedkoopste omvormer. Deze omvormer kost gemiddeld tussen de €1.000,- tot €1.500,- . Een micro-omvormer kost gemiddeld tussen de €150,- tot €450,- per zonnepaneel. Een micro-omvormer zit verwerkt achter elke zonnepaneel, dus hierdoor hoef je geen omvormer in huis te plaatsen. Een power optimizer is een combinatie van de string omvormer en de micro-omvormer. Het is een omvormer voor in huis met daarbij kleine omvormers achter elk paneel. De kosten hiervan zijn gemiddeld €80,- tot €120,- per zonnepaneel. 

Wil je meer weten over verschillende soorten omvormers? Kijk dan voor meer informatie op deze website: https://www.de10beste.nl/zonnepanelen-installateurs/

Materiaal

Een zonnepanelen installatie op een plat dak zal duurder zijn dan een zonnepaneleninstallatie op een hellend dak. Wanneer zonnepanelen op een plat dak worden geplaatst moeten ze namelijk in een hoek van 30 graden worden geplaatst. Hiervoor is extra montagemateriaal nodig wat extra kosten met zich mee brengt. 

Soort paneel

Het soort paneel heeft ook invloed op de prijs van de zonnepanelen installatie.Dunne film panelen zijn vaak kleiner panelen met een lagere opbrengst. Polykristallijn panelen zijn groter en te herkennen aan de blauwe kleur. Monokristallijn panelen zijn panelen met het hoogste rendement. Hieronder is te zien wat de verschillende soorten panelen kosten.

Soort paneelGemiddelde prijs per paneel
Dunne film€150,- tot €200,-
Monokristallijn€175,- tot €275,-
Polykristallijn€225,- tot €350,-

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *